Our Goals

Στρατηγικές Δράσεις

Η ομάδα μας συγκεντρώνει ιδέες, τις αναλύει και προσπαθεί να βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο στην υλοποίηση των επόμενων ενεργειών που θεωρεί απαραίτητες για την αξιοβίωτη ανάπτυξη του χωριού. Οι ενέργειες αυτές μπορούν να υλοποιηθούν είτε με ιδιωτική πρωτοβουλία, είτε μέσω αναπτυξιακών προγραμμάτων και χρηματοδοτήσεων. Οι δράσεις αυτές θεωρούμε ότι είναι απόλυτα απαραίτητες για να πετύχουμε τον στόχο της αναβίωσης του χωριού μας. Έχουμε ήδη ξεκινήσει να υλοποιούμε πολλές από αυτές μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων, μεγάλων δωρητών και δικά μας κεφάλαια.

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

Το πιο σημαντικό ζήτημα που απασχολούσε την ομάδα μας και φυσικά όλους τους ανθρώπους στο χωριό, ήταν το κεντρικό κοινοτικό κατάστημα.  Ευχή όλων ήταν να δημιουργηθεί ένας χώρος άρτιος αισθητικά και λειτουργικά, ώστε να αναβιώσει πάλι η κεντρική αγορά του χωριού. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι η επαναλειτουργία του κοινοτικού καταστήματος, μετά από 4 σχεδόν χρόνια, είναι γεγονός! 

Μέσα από χρονοβόρες και συντονισμένες ενέργειες της ομάδας του Kaloskopi Restart, με τη στήριξη του Προέδρου και του Τοπικού Συμβουλίου της Καλοσκοπής είμαστε ένα βήμα πριν από το να επιτευχθεί και αυτός ο στόχος μας!!

Αρκεί να σκεφτούμε ότι με την επαναλειτουργία του κοινοτικού καταστήματος η  κεντρική αγορά θα αλλάξει όψη, το χωριό μας θα ζωντανέψει και η Καλοσκοπή θα επανέλθει εκεί που της αξίζει!  

<ΠΡΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ>

 

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ – ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ

Μια από τις πιο σημαντικές ενέργειες που ήδη έχουμε ξεκινήσει να υλοποιούμε, είναι η μακροχρόνια ενοικίαση από το Kaloskopi Restart, υφιστάμενου χώρου, με σκοπό την ριζική ανακαίνιση και δημιουργία παραδοσιακού παντοπωλείου και καφενείου. Θα λειτουργεί όλο τον χρόνο και έτσι οι κάτοικοι θα έχουν τη δυνατότητα να περνούν ευχάριστα τον χρόνο τους σε έναν φιλόξενο και ζεστό χώρο υψηλής αισθητικής καθώς και να προμηθεύονται βασικά είδη πρώτης ανάγκης χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθούν. Τα κέρδη από την δραστηριότητα αυτή θα επιστρέφουν στην τοπική κοινωνία μέσω έργων. <ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΕ>

ΜΟΝΑΔΕΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ

Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, είναι η δυνατότητα φιλοξενίας επισκεπτών σε καταλύματα. Για το λόγο αυτό προτείνουμε σε ανθρώπους που σκέφτονται να επενδύσουν, τη δημιουργία αυτόνομων καταλυμάτων διαμονής ή παραχώρησης χώρων που δεν κατοικούνται τακτικά για μίσθωση μέσω πλατφόρμας (όπως το Airbnb). Η αύξηση της δυνατότητας φιλοξενίας είναι απαραίτητη προκειμένου να μπορούμε να διοργανώνουμε δράσεις που θα μπορούν να προσελκύσουν αρκετούς επισκέπτες.

ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΙΑΤΡΕΙΟΥ

Το ιατρείο αποτελεί τη βάση για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε το αίσθημα ασφάλειας που έχουν ανάγκη οι μόνιμοι κάτοικοι, αλλά και οποιοσδήποτε αποφασίσει να επιστρέψει και να ζήσει μόνιμα στο χωριό μας.

Ήδη έχουμε ολοκληρώσει την τεχνική μελέτη για την ανακαίνιση χώρου που μας έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο Δελφών, προκειμένου να δημιουργηθεί εκεί ένας σύγχρονος χώρος που θα στεγάσει το νέο μας, σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο! Επίσης έχουμε έρθει σε επαφή με τον Υποδιοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, ο οποίος χαιρετίζει την πρωτοβουλία μας και δεσμεύεται να κάνει ότι μπορεί για να υλοποιηθεί ο στόχος αυτός. Τέλος, έχουμε καταρτίσει με την βοήθεια της ιατρού Αγγελικής Παπαευαγγέλου, λίστα με τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό για το ιατρείο.

Στόχος είναι η Καλοσκοπή να αναδειχτεί ως το επίκεντρο της περιοχής μας όσον αφορά την υγειονομική περίθαλψη και να εξυπηρετήσει τις ανάγκες εκατοντάδων πολιτών αυτών των ορεινών χωριών και οικισμών. Με δικά μας κεφάλαια έχουμε ήδη κάνει μία μικρή αρχή, δωρίζοντας στην Τοπική Κοινότητα έναν αυτόματο απινιδωτή, οξυγόνο, παλμικό οξύμετρο, ασκό αναζωογόνησης και πλήρες κιτ πρώτων βοηθειών.

MINI BUS 9 ΘΕΣΕΩΝ

Μία υπηρεσία με την οποία μπορούμε να εξασφαλίσουμε την άνετη μετακίνηση κατοίκων που δεν διαθέτουν δικό τους μεταφορικό μέσο, από το χωριό προς τις κοντινές κωμοπόλεις / πόλεις. Μία πολύ σημαντική υπηρεσία που διευκολύνει την καθημερινότητα των κατοίκων, που σε άλλη περίπτωση είναι πολύ δύσκολο να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τις βασικές τους ανάγκες (σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, υπηρεσίες και άλλες ανάγκες). Μαζί με το ιατρείο και το παντοπωλείο, αποτελεί μία από τις βασικές προϋποθέσεις που μας έθεσαν οι μη μόνιμοι κάτοικοι, στο ενδεχόμενο να επιστρέψουν για μόνιμη διαβίωση. Το project αυτό επιδιώκουμε να χρηματοδοτηθεί είτε μέσω κάποιας χορηγιάς/δωρεάς είτε μέσω του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας και τις παρεμβάσεις ειδικού στόχου 4 (Ανάπτυξη υποδομών κοινωνικής προστασίας, Δράσεις υποστήριξης της ενεργού και υγιούς γήρανσης).

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ / ΥΔΡΟΦΟΡΟ ΟΧΗΜΑ

Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, είναι η δυνατότητα φιλοξενίας επισκεπτών σε καταλύματα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ο κοινοτικός ξενώνας και γι’ αυτό προτείνουμε σε ανθρώπους που σκέφτονται να επενδύσουν, τη δημιουργία αυτόνομων καταλυμάτων διαμονής ή παραχώρησης χώρων που δεν κατοικούνται τακτικά για μίσθωση μέσω πλατφόρμας (όπως το Airbnb). Η αύξηση της δυνατότητας φιλοξενίας είναι απαραίτητη προκειμένου να μπορούμε να διοργανώνουμε δράσεις που θα μπορούν να προσελκύσουν αρκετούς επισκέπτες.

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΓΝΩΣΗΣ & ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

Άλλη μία δράση που έχουμε ήδη ξεκινήσει, είναι η δημιουργία ενός πολυχώρου γνώσης και παιχνιδιού για όλους τους κατοίκους και επισκέπτες του χωριού. Ο πολυχώρος αυτός θα είναι άρτιος αισθητικά, εξοπλισμένος με υπολογιστές, βιβλιοθήκη, χώρο για ζωγραφική, καλλιτεχνικές δραστηριότητες και παιχνίδι, ενώ θα μπορεί να φιλοξενήσει σεμινάρια, προβολές και πολλά άλλα. 

Η δράση αυτή θα χρηματοδοτηθεί ταυτόχρονα με το Ιατρείο μας καθώς συστεγάζονται στον ίδιο χώρο. 

ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΓΕΙΤΟΝΙΩΝ & ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ

Μία βασική μας επιδίωξη είναι η ανάδειξη γειτονιών του χωριού, μέσα από αναδιαμόρφωση των μονοπατιών και των διαδρομών που ενώνουν τις γειτονιές αυτές με την πλατεία του χωριού μας. Πλακόστρωση και φωτισμός θα είναι οι βασικές παρεμβάσεις. Στόχος μας είναι η εξεύρεση πόρων μέσω των δράσεων του Kaloskopi Restart. Με αυτή την παρέμβαση θέλουμε να ομορφύνουμε όλες τις γειτονιές του χωριού και να μπορέσει ταυτόχρονα ο επισκέπτης, να γνωρίσει κάθε του γωνιά, να βγάλει φωτογραφίες και να περπατήσει κάθε σοκάκι του. Οι δράσεις αυτές θα προταθούν μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος για χρηματοδότηση μέσω του Πράσινου Ταμείου.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Ίσως μία από τις βασικότερες δράσεις μας είναι η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων που μπορούν να λάβουν μέρος στο χωριό και στο φυσικό περιβάλλον του. Ποδηλασία βουνού, τρέξιμο, trail running, ορειβασία, πεζοπορία, διαδρομές για 4×4, θεματικές και ομαδικές δραστηριότητες όπως π.χ. τα yoga sessions, μπορούν να αναπτυχθούν, αρκεί να οργανώσουμε τις κατάλληλες υποδομές για κάθε μία από αυτές. Η ομάδα μας είναι καθημερινά σε επαφή με ανθρώπους που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους τομείς, για την διερεύνηση των δυνατοτήτων που υπάρχουν. Οι δράσεις αυτές θα προταθούν μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος για χρηματοδότηση μέσω του Πράσινου Ταμείου.

Join our Team

Θέλετε να συμμετάσχετε στο Kaloskopirestart ;

Ευχαριστούμε αυτούς που μας στηρίζουν