Our Goals

Στρατηγικές Δράσεις

Η ομάδα μας συγκεντρώνει ιδέες, τις αναλύει και προσπαθεί να βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο στην υλοποίηση των επόμενων ενεργειών που θεωρεί απαραίτητες για την αξιοβίωτη ανάπτυξη του χωριού. Οι ενέργειες αυτές μπορούν να υλοποιηθούν είτε με ιδιωτική πρωτοβουλία, είτε μέσω αναπτυξιακών προγραμμάτων και χρηματοδοτήσεων. Οι δράσεις αυτές θεωρούμε ότι είναι απόλυτα απαραίτητες για να πετύχουμε τον στόχο της αναβίωσης του χωριού μας. Έχουμε ήδη ξεκινήσει να υλοποιούμε πολλές από αυτές μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων, μεγάλων δωρητών και δικά μας κεφάλαια.

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

Το πιο σημαντικό ζήτημα που απασχολούσε την ομάδα μας και φυσικά όλους τους ανθρώπους στο χωριό, ήταν το κεντρικό κοινοτικό κατάστημα.  Ευχή όλων ήταν να δημιουργηθεί ένας χώρος άρτιος αισθητικά και λειτουργικά, ώστε να αναβιώσει πάλι η κεντρική αγορά του χωριού. 

Μέσα από χρονοβόρες και συντονισμένες ενέργειες της ομάδας του Kaloskopi Restart, ο συγχωριανός μας Αθανάσιος Βλάχος του Απόστολου πήρε τη μεγάλη και συνάμα «όμορφη» απόφαση να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά στο χωριό και ανέλαβε την επαναλειτουργία του κοινοτικού καταστήματος από τον Αύγουστο του 2023. Και το όνομα αυτής «Η Μίμα».

Πλέον η κεντρική αγορά του χωριού σφύζει από ζωή τα περισσότερα Σαββατοκύριακα του χειμώνα, ο στόχος της αναβίωσης της συγκεκριμένης γειτονιάς επετεύχθη και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχουμε παρόμοια αποτελέσματα και σε άλλα σημεία του χωριού!

 

 

A place of Relaxation

Παραδοσιακό Καφενείο - Παντοπωλείο
"Η Πυραμίδα"

Ένα μόλις χρόνο από την ίδρυση του KaloskopiRestart, καταφέραμε μέσα από πολλές δυσκολίες να φέρουμε εις πέρας ένα πολύ σημαντικό στόχο για το χωριό μας. Τη δημιουργία ενός παραδοσιακού καφενείου-παντοπωλείου « Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ», με σκοπό τα έσοδα από τη λειτουργία να επιστρέφουν στο χωριό μέσω έργων υποδομής. Λένε ότι η επιτυχία είναι απόρροια σκληρής δουλειάς, πόσο μάλλον σε μία περίοδο κοινωνικής αποστασιοποίησης που διανύουμε λόγω της πανδημίας και βρίσκεται πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μας. Δημιουργήθηκε ένας μικρός χώρος, ζεστός και φιλόξενος, περιτριγυρισμένος από τα αιωνόβια πλατάνια της κεντρικής αγοράς του χωριού μας. Αρχικά η Πυραμίδα μας λειτούργησε από Παρασκευή έως Κυριακή, στα πλαίσια της απαραίτητης δοκιμαστικής περιόδου. Οι συγχωριανοί, οι φίλοι και οι επισκέπτες, έδειξαν από την πρώτη στιγμή την εμπιστοσύνη τους στις δημιουργίες της Πυραμίδας. Προϊόντα παντοπωλείου, καφεδάκι, τσιπουρομεζέδες και... όλοι μια παρέα! Χωρίς δεύτερη σκέψη, αποφασίσαμε να αυξήσουμε τις ημέρες λειτουργίας του μαγαζιού και πλέον θα μπορούμε να ανταμώνουμε από Τετάρτη έως και Κυριακή. Θέσαμε ως πρωταρχικό στόχο να είναι το μοναδικό μαγαζί που θα καταφέρει να μείνει ανοιχτό ακόμα και τους δύσκολους μήνες του χειμώνα. Και είμαστε υπερήφανοι που το βλέπουμε να γίνεται πράξη! Στα πλαίσια αναβίωσης του τόπου που αγαπάμε, θεωρούμε ότι υλοποιήσαμε κάτι που αρχικά φαινόταν ακατόρθωτο. Πώς γίνεται να ανοίξεις ένα μαγαζί χωρίς ρίσκο..εξ’αποστάσεως? Το ρίσκο το πήρε η ομάδα μας, η οικονομική στήριξη από συγχωριανούς και φίλους που πίστεψαν στο εγχείρημα αυτό ήταν πέραν των προσδοκιών μας, το μαγαζί αγκαλιάστηκε από τον κόσμο και είμαστε σίγουροι ότι με τις απαραίτητες βελτιώσεις η Πυραμίδα μας θα αποτελέσει όροσημο για τη περιοχή.
Με την ευχή το χωριό μας να είναι επισκέψιμο καθόλη τη διάρκεια του χειμώνα και να αποτελεί συνάμα ένα σημείο συνάντησης των μόνιμων κατοίκων, ενώνουμε τις δυνάμεις μας για καλό σκοπό!
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2265061081
Follow us on Instagram @h_pyramida
Ωράριο Λειτουργίας: Τετάρτη - Κυριακή 9:00πμ -14:30 και 18:00-00:00

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ – ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ

Μια από τις πιο σημαντικές ενέργειες που ήδη έχουμε ξεκινήσει να υλοποιούμε, είναι η μακροχρόνια ενοικίαση από το Kaloskopi Restart, υφιστάμενου χώρου, με σκοπό την ριζική ανακαίνιση και δημιουργία παραδοσιακού παντοπωλείου και καφενείου. Θα λειτουργεί όλο τον χρόνο και έτσι οι κάτοικοι θα έχουν τη δυνατότητα να περνούν ευχάριστα τον χρόνο τους σε έναν φιλόξενο και ζεστό χώρο υψηλής αισθητικής καθώς και να προμηθεύονται βασικά είδη πρώτης ανάγκης χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθούν. Τα κέρδη από την δραστηριότητα αυτή θα επιστρέφουν στην τοπική κοινωνία μέσω έργων. <ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΕ>

ΜΟΝΑΔΕΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ

Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, είναι η δυνατότητα φιλοξενίας επισκεπτών σε καταλύματα. Για το λόγο αυτό προτείνουμε σε ανθρώπους που σκέφτονται να επενδύσουν, τη δημιουργία αυτόνομων καταλυμάτων διαμονής ή παραχώρησης χώρων που δεν κατοικούνται τακτικά για μίσθωση μέσω πλατφόρμας (όπως το Airbnb). Η αύξηση της δυνατότητας φιλοξενίας είναι απαραίτητη προκειμένου να μπορούμε να διοργανώνουμε δράσεις που θα μπορούν να προσελκύσουν αρκετούς επισκέπτες.

ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΙΑΤΡΕΙΟΥ

Το ιατρείο αποτελεί τη βάση για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε το αίσθημα ασφάλειας που έχουν ανάγκη οι μόνιμοι κάτοικοι, αλλά και οποιοσδήποτε αποφασίσει να επιστρέψει και να ζήσει μόνιμα στο χωριό μας.

Ήδη έχουμε ολοκληρώσει την τεχνική μελέτη για την ανακαίνιση χώρου που μας έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο Δελφών, προκειμένου να δημιουργηθεί εκεί ένας σύγχρονος χώρος που θα στεγάσει το νέο μας, σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο! Επίσης έχουμε έρθει σε επαφή με τον Υποδιοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, ο οποίος χαιρετίζει την πρωτοβουλία μας και δεσμεύεται να κάνει ότι μπορεί για να υλοποιηθεί ο στόχος αυτός. Τέλος, έχουμε καταρτίσει με την βοήθεια της ιατρού Αγγελικής Παπαευαγγέλου, λίστα με τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό για το ιατρείο.

Στόχος είναι η Καλοσκοπή να αναδειχτεί ως το επίκεντρο της περιοχής μας όσον αφορά την υγειονομική περίθαλψη και να εξυπηρετήσει τις ανάγκες εκατοντάδων πολιτών αυτών των ορεινών χωριών και οικισμών. Με δικά μας κεφάλαια έχουμε ήδη κάνει μία μικρή αρχή, δωρίζοντας στην Τοπική Κοινότητα έναν αυτόματο απινιδωτή, οξυγόνο, παλμικό οξύμετρο, ασκό αναζωογόνησης και πλήρες κιτ πρώτων βοηθειών.

MINI BUS 9 ΘΕΣΕΩΝ

Μία υπηρεσία με την οποία μπορούμε να εξασφαλίσουμε την άνετη μετακίνηση κατοίκων που δεν διαθέτουν δικό τους μεταφορικό μέσο, από το χωριό προς τις κοντινές κωμοπόλεις / πόλεις. Μία πολύ σημαντική υπηρεσία που διευκολύνει την καθημερινότητα των κατοίκων, που σε άλλη περίπτωση είναι πολύ δύσκολο να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τις βασικές τους ανάγκες (σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, υπηρεσίες και άλλες ανάγκες). Μαζί με το ιατρείο και το παντοπωλείο, αποτελεί μία από τις βασικές προϋποθέσεις που μας έθεσαν οι μη μόνιμοι κάτοικοι, στο ενδεχόμενο να επιστρέψουν για μόνιμη διαβίωση. Το project αυτό επιδιώκουμε να χρηματοδοτηθεί είτε μέσω κάποιας χορηγιάς/δωρεάς είτε μέσω του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας και τις παρεμβάσεις ειδικού στόχου 4 (Ανάπτυξη υποδομών κοινωνικής προστασίας, Δράσεις υποστήριξης της ενεργού και υγιούς γήρανσης).

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ / ΥΔΡΟΦΟΡΟ ΟΧΗΜΑ

Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, είναι η δυνατότητα φιλοξενίας επισκεπτών σε καταλύματα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ο κοινοτικός ξενώνας και γι’ αυτό προτείνουμε σε ανθρώπους που σκέφτονται να επενδύσουν, τη δημιουργία αυτόνομων καταλυμάτων διαμονής ή παραχώρησης χώρων που δεν κατοικούνται τακτικά για μίσθωση μέσω πλατφόρμας (όπως το Airbnb). Η αύξηση της δυνατότητας φιλοξενίας είναι απαραίτητη προκειμένου να μπορούμε να διοργανώνουμε δράσεις που θα μπορούν να προσελκύσουν αρκετούς επισκέπτες.

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΓΝΩΣΗΣ & ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

Άλλη μία δράση που έχουμε ήδη ξεκινήσει, είναι η δημιουργία ενός πολυχώρου γνώσης και παιχνιδιού για όλους τους κατοίκους και επισκέπτες του χωριού. Ο πολυχώρος αυτός θα είναι άρτιος αισθητικά, εξοπλισμένος με υπολογιστές, βιβλιοθήκη, χώρο για ζωγραφική, καλλιτεχνικές δραστηριότητες και παιχνίδι, ενώ θα μπορεί να φιλοξενήσει σεμινάρια, προβολές και πολλά άλλα. 

Η δράση αυτή θα χρηματοδοτηθεί ταυτόχρονα με το Ιατρείο μας καθώς συστεγάζονται στον ίδιο χώρο. 

ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΓΕΙΤΟΝΙΩΝ & ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ

Μία βασική μας επιδίωξη είναι η ανάδειξη γειτονιών του χωριού, μέσα από αναδιαμόρφωση των μονοπατιών και των διαδρομών που ενώνουν τις γειτονιές αυτές με την πλατεία του χωριού μας. Πλακόστρωση και φωτισμός θα είναι οι βασικές παρεμβάσεις. Στόχος μας είναι η εξεύρεση πόρων μέσω των δράσεων του Kaloskopi Restart. Με αυτή την παρέμβαση θέλουμε να ομορφύνουμε όλες τις γειτονιές του χωριού και να μπορέσει ταυτόχρονα ο επισκέπτης, να γνωρίσει κάθε του γωνιά, να βγάλει φωτογραφίες και να περπατήσει κάθε σοκάκι του. Οι δράσεις αυτές θα προταθούν μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος για χρηματοδότηση μέσω του Πράσινου Ταμείου.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Ίσως μία από τις βασικότερες δράσεις μας είναι η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων που μπορούν να λάβουν μέρος στο χωριό και στο φυσικό περιβάλλον του. Ποδηλασία βουνού, τρέξιμο, trail running, ορειβασία, πεζοπορία, διαδρομές για 4×4, θεματικές και ομαδικές δραστηριότητες όπως π.χ. τα yoga sessions, μπορούν να αναπτυχθούν, αρκεί να οργανώσουμε τις κατάλληλες υποδομές για κάθε μία από αυτές. Η ομάδα μας είναι καθημερινά σε επαφή με ανθρώπους που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους τομείς, για την διερεύνηση των δυνατοτήτων που υπάρχουν. Οι δράσεις αυτές θα προταθούν μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος για χρηματοδότηση μέσω του Πράσινου Ταμείου.

Join our Team

Θέλετε να συμμετάσχετε στο Kaloskopirestart ;

Ευχαριστούμε αυτούς που μας στηρίζουν