Ανακαλύψτε το χωριό μας

Η Καλοσκοπή βρίσκεται στο νομό Φωκίδας, στην οροσειρά της Γκιώνας και σε υψόμετρο 1100μ. Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Δελφών και υπάγεται στην Δημοτική Ενότητα Γραβιάς. Το όνομά της το έλαβε από την «καλή σκοπιά», αντικρίζοντας από ψηλά τον ευρύ γύρω ορίζοντα.

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ

Η αρχική ονομασία της Καλοσκοπής ήταν Κουκουβίστα, όνομα το οποίο είναι σλαβικό και σημαίνει “Φωλιά του Κούκου”. Το 1927 με το νόμο για την αλλαγή των σλαβικών τοπικών ονομάτων, η ονομασία Κουκουβίστα άλλαξε και έγινε Καλοσκοπή μετά από πρόταση του δασκάλου Γιάννη Λάιου. Η ονομασία Καλοσκοπή έχει να κάνει με την Καλή Θέα του χωριού και εξαιτίας της θέας αυτής ο τόπος αναφέρεται συχνά και ως «το Μπαλκόνι της Γκιώνας».

Μόλις 2 ώρες και 15 λεπτά από την Αθήνα, το χωριό βρίσκεται στο μέσο πυκνού δάσους από έλατα, ενώ στη νότια πλευρά το δάσος της πλαγιάς της Λυρίτσας, με τα πλατάνια, τις καρυδιές, τις βελανιδιές, τις κερασιές και τις μηλιές, συμπληρώνει το τοπίο. Φωλιασμένη στους πρόποδες της Γκιώνας, ανατολικά του χωριού βρίσκεται το όρος Καλλίδρομο, δυτικά τα Βαρδούσια, βόρεια η Οίτη και νότια ο Παρνασσός.

Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκεται η Παύλιανη που προσφέρει πολλές επιλογές, τα γειτονικά μας χωριά όπως ο Πανουργιάς, τα Πυρά, η Στρώμη, το Μαυρολιθάρι, η Μουσουνίτσα και ο Αθανάσιος Διάκος. Κάθε ένα από αυτά έχει μία ιδιαίτερη ομορφιά και διαφορετικούς λόγους για να τα επισκεφθεί κανείς. 

Αυτή τη στιγμή το χωριό διαθέτει 7 δωμάτια για διαμονή στον κοινοτικό ξενώνα που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού μας. Στο πλάνο μας είναι να φτάσουμε τις 50+ κλίνες, μέσω ιδιωτικών επενδύσεων στον τομεά της διαμονής, αλλά και διάθεσης σπιτιών προς ενοικίαση μέσω πλατφόρμων (όπως το Airbnb).

Οι δραστηριότητες που μπορεί να κάνει ο επισκέπτης είναι πολλές. Πεζοπορία στα αμέτρητα μονοπάτια, ορειβασία, αναρρίχηση, trail running, ποδηλασία βουνού καθώς και διαδρομές με 4×4. Τον χειμώνα, ορειβατικό σκι και βόλτες με snowmobiles στις πανέμορφες διαδρομές της Γκιώνας και της Οίτης, καθώς και σκι στο Χιονοδρονικό Κέντρο Παρνασσού που απέχει μόλις 45 λεπτά! Η Καλοσκοπή διαθέτει ένα υπέροχο γήπεδο μπάσκετ, τραπέζι πίνγκ πόνγκ στην πλατεία και σύντομα γήπεδο ποδοσφαίρου 5×5 με φυσικό χόρτο και θεματικό μονοπάτι δίπλα στο ποτάμι!

Στο χωριό αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα παραδοσιακό ταβερνάκι και το καφέ του κοινοτικού ξενώνα στην πλατεία του χωριού. Η ομάδα μας προχωρά άμεσα στην δημιουργία παραδοσιακού καφενείου παντοπωλείου που θα λειτουργεί όλο το χρόνο. Στόχος μας να γίνει ένα από τα πιο όμορφα και ζεστά καταστήματα της περιοχής μας. Επίσης, το κεντρικό κοινοτικό εστιατόριο είναι αυτή τη στιγμή κλειστό και καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να βρεθεί ιδιώτης επενδυτής που θα αναλάβει ξανά την λειτουργία του.